Financieren en lenen

Als aanbieder van de WEGA starterswoning zijn wij (Belin Vastgoedontwikkeling) niet gekoppeld aan een financiële instelling. Na initiatief van een nieuwbouwproject van onszelf (of samen jou als koopstarter) werken wij van een stedenbouwkundige schets naar een voorlopig ontwerp en definitief plan. Er wordt dan een bouwer geselecteerd en lokale woningmakelaar ingeschakeld.

Een belangrijk aspect van jouw koopwoning is de hypothecaire financiering. Wij raden je aan om bij meerdere hypotheek aanbieders een offerte aan te vragen. Enkele landelijke instanties zijn van belang voor de traject:

  • De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken voor koopwoningen met een koopprijs tot de gemiddelde huizenprijs. Kijk op www.nhg.nl voor de actuele NHG waarde grens. Met de NHG heeft een vangnet als u door omstandigheden uw hypotheek niet meer kunt betalen. Of als een restschuld overblijft na de verkoop van uw huis. (bron: Nationale Hypotheek Garantie)
  • Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut voor onderzoek naar de huishoudportemonnee. Denk dan aan onderwerpen als sparen, rondkomen, lenen, kortom geldzaken in de praktijk. Zij richten zich erop dat u meer grip op uw geld krijgt. Een woning betekent een vaste grote uitgave, vaak voor langere tijd. Hoe kunt u uw woonwensen realiseren en hoe houdt u wonen betaalbaar? (bron: Nibud)
  • Vereniging Eigen huis is de belangenbehartiger voor woningeigenaren en kopers. Ook voor jou als koopstarter is dit een waardevolle bron van advies. VEH is van mening dat kopen nog steeds aantrekkelijk is, want de rentes zijn laag. Kopen is – met name op de langere termijn – voordeliger dan huren (bron: Vereniging Eigenhuis).
  • Als woning koper heb je een hypothecaire lening nodig en dus krijg je met de banken te maken. De Nederlandse Vereniging van Banken signaleert dat het belangrijkste knelpunt voor starters de toenemende schaarste van woningen is in de categorie tot ca. 200.000 euro. Andere knelpunten zijn de aangescherpte leennormen, ‘verplicht’ annuïtair aflossen en de veranderende arbeidsmarkt waardoor de huidige generatie starters steeds vaker een flexibel contract heeft of als ZZP-er werkt. (nvb.nl)